Vinje Fortidsminneforening

Vinje fortidsminneforening driver flere typer aktivitet. Hoveddelen av de aktivitetene foreningen driver gjennom året, er sentrert rundt Bua - det gamle handelsstedet på Vinjeøra. Men aktiviteten er ikke bare av det museale slaget. Vinje fortidsminneforening arrangerer også Fjørofestivalen - den årlige strandryddingen på Vinjeøra.

Fjørofestivalen har blitt en av de største arrangementene på Vinjeøra på våren, og er veldig populært blant både unge og gamle. Festivalen har et tradisjonelt program. Oppmøtet de siste årene har ligget på omkring 140-150 deltakere.

Vedlikehold og drift av det gamle handelsstedet Bua, på Vinjeøra, må sies å være Vinje fortidsminneforenings hovedbeskjeftigelse. Anlegget er fra 1895, og den museale delen av bygningsmassen omfatter selve Bua, en godt bevart og svært spesiell krambu. Den kan åpnes på forespørsel, og er åpen for alle. Både private henvendelser og for lag og foreninger f.eks.

I tillegg har vi et bakeri fra 1870-tallet. Bakeriet er intakt, den gamle bakerovnen er restaurert, og her bakes det ved flere anledninger hvert år.

I tillegg er det Salen - 2. etasje i det gamle stabburet - som er forsamlingslokale. Her arrangeres det også årlige gudstjenester. 

Resten av bygningsmassen på Bua er brukt som privat fritidsbolig.

Men også oppussing og stell av et gammelt sommerfjøs i Kårøydalen er på den årlige aktivitetsplanen, og i tillegg holder vi på med en restaurering av den gamle saga som står i sentrum av den gamle bebyggelsen på Vinjeøra. Selve sagbenken og saga er borte, men bygget er viktig og forteller sin historie uansett. Dessuten er det en verdifull del av det gamle husmiljøet på Vinjeøra. Det brukes også som lager, og til utstillinger og som salgsbod under Fjordkulturdagan.

Vinje fortidsminneforening er med som en av flere foreninger og lag på Vinjeøra, når Fjordkulturdagan arrangeres. 

Vinje fortidsminneforening arrangerer også årlige "bakardaga" og hver sommer er det Buadag.

Fritidsaktiviteter

Historielag

Kontaktinformasjon

47334084 / 

jorgen.aune.hagen@nrk.no

www.facebook.com/Medlemmer-av-Vinje-Fortidsminneforening-107578731380116

Jørgen Aune Hagen

Besøksadresse
Strandveien 19

Postadresse
Strandveien 24
7203 Vinjeøra

Andre opplysninger

Org.nummer
919444738

Stiftet dato
16.04.1997

Ant. medlemmer
111

Vipps-nummer
569753

Kategori
Kultur, Kunst og Historie

Område
Vinjeøra

Stikkord
bua butikkmuseum salen bakeriet vinje

Sist oppdatert
06.05.2024

Rediger med kode

Sosiale media

2024 © iHeim