Tyskstien - vinterens vakreste eventyr

Det er ren julemagi når lysstripa i Kjørsefjellet tennes første søndag i advent. Helt siden en gang på 90-tallet har tradisjonen med fakkeltenning i Tyskstien vært holdt ved lag, til stor glede for alle som ferdes på Kyrksæterøra fra desember til nyttår.

Tradisjonen med fakkeltenning opp Tyskstien har pågått i  rundt 30 år nå. I tre tiår har Kjørsefjellet sørget for magisk førjulsstemning på Kyrksæterøra, og mange har lagt merke til dette også utenfor kommunegrensene. Men hva er egentlig dette fenomenet? 

Det hele startet på 90-tallet, da en kar ved navn Jan Holm kom på at det gikk an å tenne fakler opp Tyskstien til Tyskhytta,  og at folk i lavlandet kunne se dette i desembermørket. Siden den gang har flere spreke, og godt lokalkjente, folk vært involvert i det som har blitt en tradisjon på Kyrksæterøra i desember måned. Og de fastboende er like begeistret for den magiske lysstripa i Kjørsefjellet, som enhver besøkende som kommer for å se på den litt spesielle tradisjonen - vårt "blåfjell".

Hvorfor heter det Tyskstien? Tyskstien er en bratt sti opp Kjørsefjellet, som ble bygd av østeuropeiske krigsfanger under andre verdenskrig. På toppen sto en hytte, Tyskhytta, som fungerte som tysk utkikkspost under krigen - derav navnet. Hytta som står der i dag er en replika av den opprinnelige hytta på utkikksposten, og er åpen for allmennheten som et yndet turmål for folk som takler krevende terreng. Tyskstien er svært bratt med sine 496 høydemeter, og er gangbar i sesongen april - oktober som en del av en rundløype på om lag to timer.  På en del av stien, må du bruke den fastmonterte stigen om du skal klare å komme deg videre. De som ferdes her vinters tid, er svært godt kjent i området og tar alle forbehold om vær og føre før Tyskstien forseres. Hodelykt, isbrodder og sikkerhetstau er nesten et must. Tyskstien vinters tid, er derfor ingen anbefaling for den generelle turgåer når fjellet er dekket med snø og is.  

Og med tanke på hvor utfordrende dette terrenget er, blir vi ekstra stolte over ildsjelene som holder tradisjonen med fakkeltenning i Tyskstien fortsatt i hevd.  Hver eneste dag fra julegrana tennes i Øragata, ser vi hodelyktene som sakte men sikkert beveger seg oppover fjellsida på mørke ettermiddager, til hele stien glitrer i varm glød fra lyktene. Det stupbratte Kjørsefjellet i sentrum bekles med over 2000 fakler i desember, med lokalt næringsliv som sponsorer av fakler, lykter og parafin. Vi er ikke sikre på om noe sted kan skilte med samme tradisjon. Det er noe eget, noe spesielt og vakkert, med Tyskstien i desember. Og det blir liksom ikke advent uten...


Foto: Geir Inge Fiske

Flere nyheter

Sommerglede i Heim

Vi har også i år vært så heldige å få midler fra Gjensidigestiftelsen til sommeraktiviteter for barn og unge. Det blir mulighet for å delta på kajakk-kurs, motorkross-kjøring, basseng-lek, klatrehall, og besøksgård Disse aktivitetene vil foregå stort sett i uke 27 og 28. Alt blir gratis, litt varierte aldersgrupper, men noe for alle mellom 6 -16 år. vi vil sette opp buss langs E-39 fra Liabøen og fra Kyrksæterøra. Mere informasjon og påmelding her: https://www.heim.kommune.no/paamelding-til-aktiv-sommer-og-sommerglede-er-naa-aapen.6673695-500317.html

Kontakt

Sosiale media

2024 © iHeim